Slyšeli jste už někdy něco o TRIMOVÁNÍ?

Nebo vám někdy někdo řekl, že váš pes by se měl TRIMOVAT a vy vlastně vůbec netušíte proč a CO TO TRIMOVÁNÍ JE?

Pojďme se tomu spolu kouknout na zoubek – jednoduše a srozumitelně i pro Vás 😊

Srst která by se měla trimovat je na omak hrubá. Má takzvaně samočistící schopnost. 

Už se vám někdy stalo, že jste svému chlupáčovi vzali pár delších hrubých chloupků mezi prsty, malinko zatáhli a oni vám v těch prstech zůstali?

Máte doma nejspíš hrubosrstého psa, kterého je vhodné pravidelně trimovat a věřte, že se vám vaše péče několikanásobně vrátí.

A PROČ HO VLASTNĚ MÁM TRIMOVAT?

Důvodů je hned několik:

  • My ženy rádi zmiňujeme estetický vzhled, ale to není ten hlavní důvod, i když kdo by se rád nepřitulil k hezkému na omak k příjemnému a čistému kožíšku?!

  • Tím hlavním důvodem ale je, aby se zachovala funkčnost srsti. Aby mohla růst nová kvalitní hrubá srst, musíte tu starou správným způsobem odstranit. To znamená odstranit celý chlup z kůže. Ne nebolí to. Jde to dobře. Je stará a připravená, jen musíte vědět jak na to!

  • Připravíte tak místo pro novou srst, takže když pravidelně trimujete, zbavujete psa srsti, která mu vadí. Může ho i svědit. Pejskovi pak roste hustší a kvalitnější kožíšek, který ho chrání před vlhkem, chladem i horkem ale také špínou. Kdo má doma hrubosrstého psa, může potvrdit, že pokud se vyválí klidně v bahně, poté co uschne, oklepe ho ze sebe a je zase čistý, popřípadě lehce vyčešete. A tím se dostáváme k další důležité věci.

CO SE STANE, KDYŽ BUDETE TAKOVÉHO PSA STŘÍHAT, NEBO JEŠTĚ HŮŘE HOLIT?

(V tom je totiž rozdíl! Proto profesionální střihači některé „salony“ neuznávají a říkáme jim holírny a je nám velmi líto, že si někdo nechá zaplatit stejné peníze za práci, která může poškodit psa, aniž by to majitel tušil. – tuto problematiku a jak je rozpoznat se Vám pokusíme přiblížit v některém dalším článku) 

Srst a její funkčnost stříháním zničíte!!! Někdy už po prvním stříhání, někdy to trvá déle. Představte si na sobě funkční triko děravé jako cedník. Také vám bude k ničemu. Srst nevytáhnete z kůže, ale přestřihnete, tudíž neuděláte místo pro novou srst. Ta pak řídne, ztrácí barvu a nejen to. Srst je přestřižená, tudíž otevřená, tím pádem do sebe nasává vlhko, chlad – ztratila svojí ochranou funkci a co se může stát ještě hůř, pokud psa oholíte a ten je pak buď na sluníčku nebo mrazu? Kůže se spálí a poškodí. Ani si toho nemusíte všimnout. Na těchto místech může přestat růst srst úplně a pak vám můžou dělat na veterině sebelepší testy a nemůžou přijít na to, čím to je. Srst se také zjemní a cuchá se. Pokud jste se tedy rozhodli, že nechcete trimovat, ale budete stříhat kvůli tomu, abyste si ušetřili peníze, práci nebo čas, tak ostříháním si ji vlastně přiděláte, nemluvě o tom, že veterina také něco stojí. Srst stříháním bude postupně jemnější, pak se více cuchá a více nachytává špínu. Čeká vás časté česání i mytí. Mám doma také hrubosrstého psa a při své pracovní vytíženosti, kdy se starám o kožíšky svých klientů, musím potvrdit, že pokud ho pravidelně trimujete, je tato srst téměř bezúdržbová ve srovnání např. s dlouhou srstí. Pokud máte pejska doma, bude pravidelně trimovaný, oceníte také to, že nebudou jeho chlupy všude, oproti krátkosrstým psům (i když i u nich existují způsoby, jak tomu pomoci. Vyžaduje to ale větší pravidelnost a námahu. O tom opět v jiném článku).

Jestli u hrubosrstého psa zaznamenáte, že mu doma začínají vypadávat chlupy, je právě čas vytrimovat 😊

                                Autor článku: Gabriela Caltová, Zooveta a Salón pro psy Gábi


Který salon je "TEN SPRÁVNÝ" ?